Transcultureel Systemisch Werk
De 'Vreemde' Ander
Tijdens mijn opleiding aan de School voor Systemisch Bewustzijn (SSB), kwam ik -eigenlijk voor het eerst- terecht in een groep die niet alleen bestond uit 'witte' mensen. Er waren allerlei tinten uit het palet aan mensenkleuren aanwezig. Het was een verademing om in het gezelschap te zijn van mensen die niet alleen maar op mij leken, maar ook gelijksoortige ervaringen hadden als ik. Die mijn irritatie herkenden in vragen als: "Nee, maar waar kom je écht vandaan?", "Jij kan zeker heel goed koken?". Mensen die ook niet gediend waren van nagebootste accenten. Die verwarring over afkomsten ook irritant vonden. Die vaak in gezelschappen rondkeken en weinig tot geen herkenning zagen in de ander. Mensen die vaak 'De (Vreemde) Ander' zijn.
Ik heb tijdens mijn opleiding woorden leren geven aan dat wat ik al mijn hele leven weet en herken. Ik ben een 'tussentint'. Ik zie er niet uit als een "doorsnee" Nederlander. Nou is dat eigenlijk ook al arbitrair, want hoe ziet een doorsnee Nederlander er tegenwoordig uit. En dat is denk ik precies waar de crux zit. We hebben zo'n diverse populatie, we kunnen er niet meer omheen dat de Familie Doorsnee er vandaag de dag anders uitziet dan in de jaren '50 of '90.
Kruispunten van generaties
Als Nederlander met een meervoudig culturele achtergrond, en een systeem waarin (gedwongen) verplaatsing in verschillende lijnen (vader en moederlijn) een rol speelt, ben ik me zeer bewust van mijn gefragmenteerde delen. Mijn systemen van herkomst liggen in Europa, Zuid-Amerika, Afrika en Zuidoost Azië. Mijn moeders ouders, mijn vaders ouders, hun ouders, en de generaties daarvoor. Via al die generaties van verplaatste en vertrokken mensen die elkaars paden op verschillende punten in de geschiedenis van de wereld zijn gekruist. Generaties die elkaar ontmoetten op kruispunten van liefde, geweld, onderdrukking, pijn, angst, hoop en beloftes. Generaties die dat droegen, zonder het te weten, want dat was hun lot. Die generaties komen samen in mij. Zonder hen was ik hier niet. Zonder de liefde, de pijn, het geweld, de onderdrukking, de angst, de hoop en de beloftes was ik hier niet.
Thema's in Transcultureel Systemisch Werk
Het onderzoek naar mijn eigen 'roots' en me daar opnieuw mee verbinden heeft mij verrijkt als transcultureel systemisch coach. En daarom werk ik met mensen met verschillende (culturele) achtergronden op thema's die te maken hebben met migratie, verplaatsing en de effecten daarvan. Waar hoor je bij, wat is jouw plek, en hoe stap je van daaruit de wereld in. In het systemisch werk hebben we het over Binding, Ordening en Balans. Transcultureel Systemisch Werk legt daar een verdiepende laag onder. Want bij mensen met een bi- of meerculturele achtergrond, bij mensen die te maken hebben gehad met een familiesysteem dat bekend is met migratie of verplaatsing, gaat het ook over de gevolgen die dat heeft gehad. Bij migratie kan dat bijvoorbeeld gaan over thema's als overleven, loyaliteit aan tradities en waarden, die botsen met die van de grond waar naartoe er gemigreerd is. Over achtergelaten delen in het land van herkomst, over wel of niet kunnen aankomen op de plek waar je nu bent. Over de pijn, het afscheid en het verlies van het verlaten van de grond van herkomst, de mensen, geluiden, geuren, de bedding die daar was. Al dit soort thema's, en meer, kunnen van invloed zijn op hoe je je nu in de wereld, op deze Nederlandse grond, beweegt.
Op ont-dekkingsreis
Mijn eigen reis in de bewustwording van de transculturaliteit in mijzelf is een reis naar het ont-dekken en ont-sluiten van mijn eigen levensenergie, het vrijmaken van mijn potentieel en het betekenis geven aan dat alles. Het is een helende beweging. Dat gun ik eenieder. Ik ga graag met je mee op jouw ont-dekkingsreis, waarin we samen verkennen welke hoe jouw geschiedenis jou heeft gevormd en verrijkt, waar jouw krachtbronnen zijn en hoe je die kunt inzetten.